Cele mai gustoase prajiturele de Craciun

Desertul traditional de Craciun romanesc ramane, desigur, cozonacul, dar, daca vrei ca anul acesta sa pregatesti ceva special, iti recomandam cateva retete de prajiturele de Craciun (cunoscute si drept “prajiturele Mosului”), pe care le poti servi pe toata perioada Sarbatorilor de iarna.

Fursecuri de caramel cu miere si scortisoara

Ingrediente: (pentru 80 de bucati)

Blat:
250 g faina, 150 g unt, 100 g zahar, un galbenus, doua plicuri zahar vanilat, doua linguri suc de lamaie, un praf de sare

Caramel:
100 g zahar, 125 ml. frisca, 75 g miere, o jumatate de lingurita de scortisoara.

Mod de preparare:

Se framanta un aluat din faina, unt, zahar vanilat, zahar, sare, un galbenus si sucul de lamaie, care se infasoare in folie si se tine la frigider timp de 30 de minute. Apoi, se tapeteaza tava cu hartie de copt, se mai framanta o data aluatul si se fac bilute, pe care le asezi pe tavi. Cu coada unei linguri, se fac gropite in fiecare biluta. Se coc timp de 15 minute si se las sa se raceasca.

Intre timp, se prepara caramelul. Se pune zaharul intr-o craticioara si se caramelizeaza, pe foc. Se adauga frisca, miere si scortisoara, se fierbe tot si se lasa sa fiarba, amestecand, aproximativ 5 minute de cand a dat in fiert. Crema de caramel se repartizeaza in mijlocul fursecurilor, apoi se lasa sa se intareasca.

Stele albe de bezea cu migdale

Ingrediente: (pentru 60 de bucati)
3 albusuri, 200 g zahar, 400 g migdale macinate, o lingurita si jumatate de scortisoara, patru picaturi esenta de migdale.

Mod de preparare:

Se bate albusul cu zaharul pana incepe sa se intareasca. Se pastreaza trei linguri, la frigider, pentru decor. In restul de albus se inglobeaza 350 g migdale, scortisoara si esenta de migdale, si aluatul format se da la rece pentru 3 ore. Cuptorul se incinge, apoi se tapeteaza tava cu hartie de copt. Restul de migdale se presara pe o hartie de copt, separat, pe care se intinde o foaie de aluat, groasa de 1 cm. Se decupeaza din aceasta hartie stelute, cu ajutorul unei forme. Stelutele se aseaza in tavi si se lasa la congelator cam 15 minute. La final, se ung cu glazura din albus si se coc la cuptor pentru 15 minute.

Fursecuri cu prune si rom

Ingrediente: (40 de bucati)
3 oua, doua lingurite rom, doua lingurite scortisoara, o lingurita praf de cuisoare, o lingurita coaja de lamaie rasa, un praf de sare, 250 g prune uscate, 100 g smochine uscate, 250 g faina, doua lingurite praf de copt, 200 ml frisca.

Mod de preparare:

Ouale se bat cu zaharul si se adauga romul, scortisoara, praful de cuisoara, coaja de lamaie si sare. Se bate acest amestec, pana obtii o spuma. Apoi, se taie cubulete prunele si smochinele, se amesteca cu faina si praful de copt si se inglobeaza totul in compozitia de oua. Se adauga frisca batuta.

Intr-o tava tapetata cu praf de copt se ia cu lingura o bucata de aluat si se aseaza intr-o gramajoara, la distanta unele de altele. Se lasa spatiu intre ele cam 4 centimetri, intrucat fursecurile cresc foarte mult. Se coc la cuptor cam 15-20 de minute, pana se rumenesc. Se las apoi sa se raceasca.

Gustos

 

Acest articol a fost publicat în Despre bucate și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s