Retete de Post cu vinete

Alte legume excelente in timpul Postului sunt vinetele. Pot fi gatite in multe moduri si combinatii si dau o aroma speciala fiecarui tip de mancare. Si sa nu uitam ca vinetele sunt si foarte bune pentru sanatate.

Pe langa 93% apa, vinetele mai contin si alte substante foarte hranitoare, precum ar fi potasiu, magneziu, calciu, vitamina A si C. Astfel, din ce in ce mai multi specialisti in medicina naturista recomanda vinetele ca un adevarat “aliment-minune”. De asemenea, vinetele sunt folosite si in curele de slabire, intrucat contin multa apa si fibre, dar au un numar redus de calorii (aproximativ 20 de calorii per 100 grame).

Iata si cateva retete cu vinete:

Musaca de post cu vinete

Ingrediente:
3 vinete potrivite, 1 pachet soia granulata, 5-6 rosii sau o pasta de tomate, 3-4 cepe potrivite, 1 cutie ciuperci, 1 ardei, ulei de masline, 1 condiment pentru „carne tocata”, cimbru, sare

Mod de preparare:
Vinetele se curata de coaja partial, lasand si cateva linii de coaja. Se indeparteaza codita. Se taie rondele de aproximativ 1-2cm. Se pun intr un vas si se sareaza. Se lasa astfel 1/2 de ora, pentru ca sa se inmoaie.
Intre timp pregatim umplutura: soia granulata se pune la fiert conform indicatiilor, in apa cu sare. Apoi cand s-a fiert se pune la scurs, presand cu spatula.
Ceapa se taie cubulete si se pune la calit intr un vas cu ulei incins (cantitatea de ulei trebuie apreciata in asa fel incat umplutura sa nu aiba exces de ulei). Cand ceapa e aproape patrunsa se adauga peste in vas soia bine stoarsa si condimentul pentru „carne tocata” (sau „chiftele”). Se mai lasa maximum 5 minute si umplutura este gata.
In acest timp, vinetele s-au inmuiat si pot fi stoarse. Dupa ce le am stors le vom pune la fiert intr un vas, pentru cateva minute pana devin partial patrunse (nu trebuie lasate sa se inmoaie).
Urmeaza asamblarea musacalei: intr-un vas termorezistent uns foarte putin cu ulei de masline se aseaza urmatoarele straturi: vinete, apoi umplutura, rosii (taiate felii subtiri) sau pasta de tomate, vinete, iarasi umplutura, ciupercile, si ciclul se poate relua in functie de cantitatea avuta la dispozitie. Deasupra trebuie sa ramana vinetele peste care se va adauga cateva rondele de ardei si pasta de tomate (sau rosii feliate) peste care presaram putin cimbru.
Preparatul se da la cuptorul incalzit in prealabil timp de aproximativ 30 min.

Salata de vinete de post

Ingrediente:
cateva vinete potrivit de mari, 200 ml ulei, o ceapa, sare

Mod de preparare:
Vinetele se spala si se usuca bine. Apoi, se aseaza pe plita incinsa si se coc bine pe toate partile, aproximativ jumatate de ora. Cand s-a innegrit coaja, se iau de pe foc si se lasa la racit. Apoi, se indeparteaza coaja, se taie pe lung si se rad cu un cutit, usor. Se preseaza bine continutul, pentru a se elimina sucurile acide. Apoi, se toaca bine cu un tocator sau un cutit, pana cand se fac ca o pasta. Apoi, se pun intr-un vas, se adauga sare si se freaca cu ulei, incet. La sfarsit, se adauga ceapa taiata marunt sau data pe razatoare si se pune la rece.

Paste cu vinete si ciuperci 

Ingrediente:
paste, o ciuperca mare sau 4-5 mai mici, jumatate de vanata, o rosie, cateva masline, sare, o lingura de ulei de masline.

Mod de preparare
Se taie vanata felii si se pune pe gratar, alaturi de ciuperci. Dupa ce se inmoaie, se taie fasii. Pastele se fierb, se pune peste ele uleiul si sarea si se amesteca. Se adauga feliutele de masline, bucatelele de vinete si ciuperci si pasta de rosii (rosia se taie cubulete si se paseaza bine).

 

SURSA Gustos

Acest articol a fost publicat în Despre bucate, Resurse și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s