Starea Familiei in lume cere actiuni urgente (AFR)

De Cornel Barbut
In SUA exista o organizatie numita National Marriage Project care activeaza in cadrul Universitatii Virginia, care editeaza anual un Raport numit “State of Our Unions” (“Starea casatoriilor noastre”) impreuna cu Centrul pentru Casatorie si Familii al Institutului pentru valorile americane. Pana sa avem si noi in Romania un astfel de raport care sa radiografieze starea familiilor din Romania, va propun sa “ascultam” azi, in sarbatoarea Sfintei Familii, semnalele trase de crestinii din SUA privind declinul casatoriei si sa invatam din propunerile lor concrete privind masurile de luat.
In 2011, raportul era intitulat “ABC. Cand copiii fac trei. Cum a fi parinte face viata mai frumoasa si cum casatoria face datoria de parinte sa fie mai suportabila”, in timp ce in 2010 titlul era “Cand casatoria va disparea?”. Comunicatul de presa pentru 2012 este intitulat “Specialistii pe teme de familie propun o agenda nationala pentru a intoarce declinul casatoriei din clasa de mijloc a Americii”.
Un colectiv de specialisti pe teme de familie au lansat pe 16 decembrie 2012 la New York raportul sub-intitulat “Agenda pentru familii propusa de Presedinte pentru cei 60% uitati” pentru a raspunde provocarilor care au determinat declinul casatoriei din asa-numita America de mijloc, in care aprox 60% din americani au 12 clase terminate dar nu au diploma decat pentru cel mult 10 clase. Din acest grup, 44% din copii sunt acum nascuti in afara casatoriei, comparative cu doar 13% in 1980.
Agenda propusa este miezul ultimului raport numit “Starea casatoriilor noastre”. Potrivit numeroaselor studii, copiii nascuti sau crescuti in afara casatoriei sunt mai vulnerabili pentru a suferi de problem sociale si emotionale, cum ar fi drogurile, depresia, intentia de sinucidere si parasirea scolii gimnaziale, comparative cu copiii care traiesc in familii casatorite, conform celor sumarizate in rapoartele precedente ale aceleiasi echipe publicate in “Why Marriage Matters” (“De ce conteaza casatoria”).
In timp ce dezbaterile despre casatoriile homosexuale au umplut stirile, distrugerea rapida a casatoriei din America de mijloc – mai mult de o jumatate din nasterile femeilor sub 30 ani au aparut in afara casatoriei – a primit o atentie insuficienta de la liderii nationali, noteaza raportul. “Casatoria in America de mijloc este la un moment de rascruce, cu amenintarea ca copiii nascuti in afara casatoriei sa devina o noua norma de viata”, noteaza co-autorul raportului, dl W. Bradford Wilcox, directorul NMP (Proiectului National al Casatoriei) si professor de sociologie la Universitatea din Virginia.
“Copiii din America de mijloc, déjà vulnerabili la provocarile economice in comunitatile lor, sunt expusi la riscuri mult mai mari atunci cand parintii sunt incapabili sa formeze si sa sustina o casatorie sanatoasa”, sustine dna Elizabeth Marquardt,  conducatoarea colectivului care a intocmit raportul, director al Centrului pentru casatorie si familii din Institutul pentru valori americane.
Pe scurt, recomandarile raportului includ urmatoarele sfaturi:
(1) Eliminarea amenzilor casatoriei si a descurajarii financiare pentru saraci, pentru mamele necasatorite, precum si pentru cei mai in varsta, inclusiv a clauzelor defavorabile din politicile curente ale sistemului sanitar si social;
(2) Triplarea alocatiei pentru copii pentru a ilustra importanta fundatiei economice a vietii de familie in America de mijloc;
(3) Sa ajute tinerii sa devina mai apti pentru casatorie si soti si tati mai buni cu programe de ucenicie sustinute de unul din co-autorii raportului, dl Robert I. Lerman de la Institutul Urban, programe militare ca Programul de obligatiuni puternice sau programe inchise precum “In zona mea”;
(4) Legiferarea propunerii pentru Legea numita “A doua sansa” pentru a preveni divorturile ne-necesare (propunerea prevede printre altele un an obligatoriu pentru gandire acordat sotilor);
(5) Oferirea unor cursuri de educatie la casatorie pentru familiile nou intemeiate;
(6) A investi si a evalua programele educationale de casatorie si relationare, in mod special pe cele care targeteaza cupluri si persoane cu risc, cum ar fi “Initiativa intaririi familiilor” din Virginia, programul “Asteptarile familiilor” din orasul Oklahoma sau programul “Primele lucruri importante” din Chattanooga. Finantarea unor astfel de programe prin alocarea 1-2% din fondurile pentru familiile in nevoi din fondul cheltuielilor de asistenta sociala;
(7) Implicare studiourilor Hollywood, asa cum a facut miscarea impotriva fumatului, pentru a ajuta in formarea unei atitudini positive la americani pentru casatorie si parenting;
(8) Lansarea unor campanii sociale media despre faptele si distractiile casatoriei;
(9) Modelarea modului de a vorbi despre si de a partaja valorile casatoriei dintr-o varietate de perspective
“Aceste recomandari ar fi tot atatea semnale cat pretuim noi familiile”, spune dna Linda Malone-Colon, co-autoare a raportului, membru fondator al Centrului National pentru casatoriile afro-americane si parenting. Chiar si cele mai mici imbunatatiri ale starii de sanatate a casatoriei din America ar reduce gradul de indatorare al cetatenilor, sustine raportul. Un studiu a calculate ca reducerea taxelor si impozitelor platite de o familie cu doar 1% ar salva 1,1 miliarde $ anual, atata vreme cat mai putini copii vor repeta anul sau sa fie exmatriculati de la scoala, ori sa solicite consiliere sau sa fie aproape de sinucidere.
Notand ca disparitia casatoriei din America de mijloc este corelata cu disparitia clasei de mijloc din aceleasi comunitati, autorii argumenteaza ca intarirea casatoriei este o actiune vitala pentru a deschide oportunitati sociale si a reduce inegalitatile. “Fuga de casatorie este atat cauza cat si effect pentru cresterea inegalitatilor din America”, spune dl David Blankenhorn, co-autor al raportului, presedintele Institutului pentru valorile americane.
In incheiere, dna Marquardt spune ca “Presedintele Obama si toti liderii nostri nationali trebuie sa infrunte provocarea casatoriei din America de mijloc cu urgenta si compasiunea pe care o merita.” Cat despre autorii acestui raport, pe scurt acestia sunt recomandati astfel:
NMP (Proiectul National pentru Casatorie) a fost infiintat in 1977 de Universitatea Rutgers ca fiind o initiative interdisciplinara, a confesionala si non-guvernamentala care in prezent este situate in Universitatea Virginia. Misiunea proiectului este de a oferi cercetari si analize despre sanatatea casatoriei din Amercia, de a analiza fortele socio-culturale care alcatuiesc casatoria contemporana si de a identifica strategii pentru a creste calitatea si stabilitatea familiei.
Centrul pentru Casatorie si Familii este situat in Institutul pentru valori americane si este un ONG dedicate intaririi familiilor si societatii civile din SUA si din lume. Condus in prezent de dna Elisabeth Marquardt, misiunea centrului este de a creste procentajul copiilor americani care cresc in familii cu ambii parinti casatoriti. Pe website-ul centrului, FamilyScholars.org, se pot gasi comentarii.
 
Reclame
Acest articol a fost publicat în De'ale familiei și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s