Categorii
De meditat ... Leadership Mapamond Marturii Resurse

Lectie de cumpatare de la „cel mai sarac presedinte”

Jose Mujica – Cel mai ‘sarac’ presedinte din lume ?
Articol de Vladimir Hernandez (BBC Mundo, Montevideo)

Jose Mujica and his dogs outside his home

Un adevarat apostol al traiului moderat – parca vorbeste Pavel: 1 Timotei 6:8  Daca avem, deci, cu ce sa ne hranim si cu ce sa ne îmbracam, ne va fi de ajuns.

Definitia saraciei data de presedintele Jose este usturatoare, mesajul lui probabil ar fi neplacut pentru majoritatea bisericilor din ziua de azi.

Traducerea este libera. Pentru articolul original in engleza AICI

E o chestie obisnuita ca nivelul de viata a politicienilor sa fie foarte diferit de cel al alegatorilor. Lucrurile nu stau chiar asa in Uruguay – o mica tarisoara din America de Sud, invecinata cu Brazilia si Argentina.

Presedintele Mujica vazand rezidenta luxoasa pe care statul Uruguyan o pune la dispozitie pentru liderii politici a ales sa locuiasca la ferma sotiei sale, la marginea unui drum de tara in proximitatea capitalei Montevideo.

President Mujica's VW Beetle

Masina prezidentiala a lui Jose Mujica

 

Presedintele si sotia lui lucreaza impreuna la ferma unde cultiva flori. Faptul ca traieste in
aceste conditii si ca doneaza cam 90% din salariul sau (12.000 $) l-au facut sa fie numit cel mai sarac presedinte din lume

„Pot parea un batran excentric” spune el „dar de fapt e alegerea mea” […] „Pot sa traiesc bine cu ceea ce am” […] „Sunt numit cel mai sarac presedinte dar nu ma simt deloc sarac. Saraci sunt cei care muncesc pentru a pastra un stil de viata cheltuitor si care isi doresc mai mult si mai mult” spune el.

„E o chestie de libertate. Daca nu ai multe posesiuni, nu trebuie sa muncesti toata viata ca un rob pentru a le intretine si in felul asta ai mai mult timp pentru tine insuti”

La summitul Rio+20 din Iunie 2012 spunea: „Am vorbit toata dupa amiaza despre cum sa sustinem dezvoltarea pentru a ridica masele din saracie. Dar la ce ne gandim? Vrem sa avem modelul de dezvoltare si consum a tarilor bogate? Va intreb acum: ce s-ar intampla cu planeta noastra daca India ar avea acelasi numar de masini pe locuitor ca a Germania? Cat oxigen ar mai ramane? Are planeta aceasta destule resurse ca 7 sau 8 miliarde de locuitori sa isi permita acelasi nivel de consum si de poluare cum se vede la societatile bogate? Nivelul de super-consum este ceea ce dauneaza planetei noastre”

3 răspunsuri la “Lectie de cumpatare de la „cel mai sarac presedinte””

Daca urmariti filmuletul facut de reporter veti vedea ca omul acesta nu e doar un vorbitor infocat al saracimii, ci a luptat la propriu pentru vederile lui, a facut parte dintr-o miscare de stanga si a incasat gloante pentru idealurile lui.
Unii il critica, eu il admir

I do not his faith or politics but the President seems to understand the biblical principle that a man should work for his food. Additionally you have to admire a man who does not deem Luxury a part of the job. I understand that not all world leaders could live like this (the US Secret Service for instance would not be happy:)) but it is nice to see a leader to lead by example that they are not above the people they serve.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s