Categorii
De meditat ... Leadership Mapamond

Un articol interesant despre ineptocratie (AFR)

Alianta Familiilor din Romania

INEPTOCRATIA/INEPTOCRACY

 Involutia valorilor afecteaza fiecare aspect al existentei umane, inclusiv democratia si formele de guvernamint. Astazi introducem publicul din Romania unui concept nou, pe care inca nu l-am depistat in media, sociologia ori politologia romana. Este vorba de ineptocratie, un termen derivat din vocabularul sociologic si politologic anglo-saxon, si un fenomen care dovedeste ca involutia valorilor afecteaza insasi democratia. In ultimii ani am observat des, in lecturarea materialelor relevante noua, termenul „ineptocracy”, care poate fi tradus usor in limba romana ca „ineptocratie.” Termenul a aparut prima data, se pare, in noiembrie 2004 cind George Bush a fost reales presedinte al SUA. Elita intelectuala americana nu l-a vazut nici odata pe Bush ca pe o persoana inteligenta, iar cind, spre surprinderea lor, a fost reales ca presedinte in noiembrie 2004, a inventat un termen colorat pentru a desemna noua lui administratie, pe cei care l-au ales, cit si „noua democratie americana”: „ineptocracy”, adica  „ineptocratie.”
De atunci incoace terminologia „ineptocratiei” continua sa fie folosita, dar in sens peiorativ. Au aparut carti despre „ineptocratie”, articole de specialitate, tricouri (faimoasele T-shirts), fluturasi, pancarte, si slogane cu acelasi nume. Iar daca stanga ideologica a inventat termenul, dreapta ideologica il foloseste si ea, la fel de sarcastic. Dar de data asta pentru a-l desemna pe Presedintele Obama, Administratia lui, si pe cei care l-au votat in noiembrie anul trecut. In Europa intilnim mai putin folosit acest termen, dar intelesul lui e tema unui numar tot mai mare de comentarii, din care am publicat si noi de mai multe ori in editiile saptaminale AFR
Ce e ineptocratia?

Ce e ineptocratia? O societate, un sistem politic, un aranjament economic, un sistem social incapabil de a iesi din criza, mediocritate, fara viziune, incapabil de a rezolva problemele majore cu care se confrunta un grup, o tara, o societate, o civilizatie. O recenta definitie a termenului, in engleza, e urmatoarea: „a system of government where the least capable to lead are elected by the least capable of producing, and where the members of society least likely to sustain themselves or succeed, are rewarded with goods and services paid for by the confiscated wealth of a diminishing number of producers.” („o forma de guvernamint in care cei mai putin capabili sunt alesi de cei mai putini capabili de a produce, si unde cei mai putini capabili membrii ai societatii sunt rasplatiti cu bunuri si servicii platite prin confiscarea avutiei unui numar scazind de producatori”)
Subiectul ineptocratiei e imens. Cei interesati il pot studia cu deamanuntul, iar studentii il pot folosi ca subiect pentru disertatiile ori lucrarile lor de diploma. Din imensitatea subiectului, insa, mentionam citeva puncte relevante atit pentru Romania cit si pentru Uniunea Europeana.
In primul rind se pun in contrast generatia contemporana si generatia bunicilor lor. Se constata citeva diferente majore si viziuni diferite asupra vietii si a problemelor cu care se confrunta societatea, civilizatia si specia umana. Se pun intrebari fundamentale si serioase: de ce generatia contemporana, supratehnologizata si extrem de bine educata, nu este capabila sa iasa din criza economica inceputa acum 5 ani? De ce, in contrast, generatia bunicilor lor, cu scoala mai putina si beneficiind de un nivel managerial si tehnologic mult scazut celui contemporan, a trecut cu bine peste crizele si mai grele ale veacului trecut. A biruit marile puteri totalitare ale Secolului XX, iar in doar zece ani dupa al Doilea Razboi Mondial a reconstruit societatea globala, economic, demografic si social. Au aparut puteri economice noi, Japonia, Corea de Sud, Taiwanul. A constituit o organizatie mondiala, ONU, desemnata sa previna un alt razboi mondial, sa enunte si sa respecte drepturile fundamentale ale omului, sa eradicheze boli si suferinte in Lumea a Treia, sa stimuleze dezvoltarea economica mondiala. Toti oamenii de buna credinta sunt de acord ca in general aceste obiective au fost atinse, spre binele generatiilor urmatoare.
Dar generatia contemporana? Parca a ramas in urma, observa sociologii, e mai putin matura, mai putin motivata, mai putin interesata de lucrurile serioase ale vietii. In februarie un studiu publicat de Eurostat indica ca in Slovacia jumatate de milion de tineri intre 25 si 34 de ani inca locuiesc cu parintii lor. Nu au un loc ori un camin al lor. Sociologii slovaci numesc fenomenul acesta „hotel mama/mama hotel”. Acelasi studiu avertizeaza ca in Croatia situatia e si mai grava si ca problema ei va deveni problema Uniunii Europene in doar citeva luni cind Croatia va intra in Uniunea Europeana.
Cu putini ani in urma am tratat un subiect similar ineptocratiei, folosind ca punct de lansare termenul de „guyland” utilizat in sociologia contemporana americana pentru a descrie generatia tinara americana masculina lipsita de planuri de viitor, majoritatea dintre ei recenti absolventi de universitate, fara viziune, necasatoriti, dependenti de pornografie, incapabili de a mentine un loc de munca stabil, ori de a castiga un salar decent. In Romania media publica din cind in cind materiale pe teme similare, cum e acesta din Adevarul.http://www.adevarul.ro//societate/viata/Ce_se_intampla_cu_tinerii_din_ziua_de_azi_0_330567440.html Media romana foloseste eufemismul „adolescenta prelungita” pentru a desemna ceea ce de fapt e o problema acuta, dependenta parese permanenta de parinti a tinerilor care ar trebui sa fie independenti de parintii lor.
Sociologii tind sa conchida ca in contrast cu bunicii lor, generatia contemporana e dezorientata, incapabila de a confrunta probleme si conflagratii majore de tipul celor confruntate de generatia veche. In alte cuvinte, e, zic ei, o generatie inepta care  constituie a vasta „ineptocratie” care se extinde in intreaga lumea occidentala. De ce? Care sunt cauzele? E speranta?

 

 

Alianta Familiilor din Romania

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s