Despre Doine

Material preluat de pe

Muzica Populara Romaneasca » 35 Interpreti, 1003 Cantece Online

Doina populara romaneasca este descrisa ca un cantec liric, adeseori improvizat si este intodeauna interpretat solo, cu sau fara acompaniament instrumental (aici intrand instrumentele traditionale si chiar instrumente improvizate) in care autorul isi exprima sentimentele, trairile, ideile si convingirile fata de problemele vietii, fata de timp, natura si oameni. Doina este specifica poporului roman si a fost transmisa de-a lungul timpului in interiorul familiilor, prin viu grai, din generatie in generatie.

In diversele zone folclorice doina era privita ca parte a patrimoniului si identitatii lor culturale ducand astfel la o perpetuare continua, fara intrerupere timp de zeci de ani.

Inclusa in patrimonial intangibil al UNESCO odata cu reuniunea de la Abu Dhabi desfasurata in perioada 28 septembrie – 2 octombrie, doina devine nu numai un bun national ci si international de care, noi ca popor, trebuie sa ne ingrijim oferindui cadrul necesar continuitati fara de care aceasta minunata specie a folclorului va disparea. Ceea ce ar trebui sa ne alarmeze este ca au fost identificate doar 15 persoane reprezentative pentru diferitele tipuri de doine (Viorica Heres, Vasile Heres, Ana Buda, Gherasim, Ana Buda, Nicolae Pitis, Anica Butcure, Damian Gavrila, Maria Pasca, Marioara Pop, Viorica Ungur, Gheorghe Gigea, Relu Mirea, Ana Savu, Maria-Beatrice Bandoiu, Aurelia Ciulei & orchestra dirijata de Nicolae Ciulei * in ordinea aparitiei in videoclip) si ca este obligatorie crearea unui mediu cultural in care transmiterea acestei mosteniri sa fie restaurata.

Reclame
Acest articol a fost publicat în Folcorul nostru romanesc, Romanesti și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s