Țara unde unul din zece locuitori e scriitor

O tânără islandeză citește o carte într-un izvor termal


În limba islandeză există și o expresie („ad ganga med bok I maganum”), care s-ar traduce literal prin „toată lumea are o carte în stomac” și care se referă la faptul că foarte mulți islandezi scriu cărți. Statisticile arată că unul din zece islandezi va publica o carte în decursul vieții sale.

„Mediul este destul de competitiv. Mai ales deoarece locuiesc alături de mama și de partenerul meu, care sunt și ei scriitori cu normă întreagă. Dar încercăm să publicăm în ani diferiți ca să nu concurăm prea mult unii cu alții”, a povestit pentru BBC romanciera Kristin Eirikskdottir.

În Islanda, foarte populare sunt scrierile „saga” (povestiri ce aparțin vechii literaturi scandinave, în care faptele istorice se împletesc cu elementele mitologice). Datând din secolul al XIII-lea, saga islandeze spun povestea popoarelor scandinave care au ajuns pe insulă începând cu secolul al IX-lea.

Saga continuă să fie scrise și în prezent. În Islanda, fiecare gheizer sau cascadă are atașată o poveste cu eroi din vremuri antice, iar băncile din spațiile publice au un cod de bare astfel încât trecătorii care vor să se odihnească să poată asculta o poveste pe smartphone cât timp stau pe bancă. UNESCO a desemnat Reykjavik, capitala Islandei, Oraș al Literaturii.

Restul articolului la

http://ro.stiri.yahoo.com/%C8%9Bara-unde-unul-din-zece-locuitori-e-scriitor-090116626.html

 

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Carti, Resurse și etichetat , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s